Peterson

From Aggelos.Dk
Revision as of 15:28, 31 March 2020 by Jorgen (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Jordan B Peterson byder på en fantastisk og forfriskende fortolkning af bibelen. Kristendommen er kort fortalt et forsøg på at skabe orden ud af kaos. Med dens historier får vi alle et kompas til at navigere i livet. Hvis vi løfter kristendommen væk, er der så en perfekt, sekulariseret verden indenunder, spørger Peterson retorisk?

Peterson mener, ligesom landsmanden Northrop Frye, at vi bedre er i stand til at forstå stor kunst og os selv, hvis vi har indsigt i Bibelens fortællinger. "Den store kode", kaldte Frye det.

Se hans bible lectures på hans youtube kanal her https://www.youtube.com/c/jordanpetersonvideos


Peterson er også interessant i hans opgør mod lykken som det vi skal stræbe efter. Derimod ser han mening som et langt bedre ideal.

"The two variables that have demonstrated the strongest connection to happiness are neuroticism and extraversion."Måske den bedste video og introduktion til Jordan Peterson


Jordan Peterson (in on of episodes of the Joe Rogan podcast) explains the idea of God. With people asking who is God, is God real, does god exist, ect. Jordan says that they dont take the problem seriously. Understanding christianity or understanding God, or what is God is not an easy concept.


Dansk psykolog skriver

Det er også interessant for mig, at Peterson revitaliserer Jung som en væsentlig tænker i forhold til at forstå vores kulturelle situation. I stedet for at reducere Jung til en uortodoks elev af Freud, ser Peterson Jung som én der tænker i forlængelse af Nietzsche og giver et svar på udfordringen med sammenbruddet af den værdistruktur som var bundet op på den klassiske filosofiske og religiøse metafysik.

http://andersthingmand.dk/jordan-peterson/


The Fear Of God Is The Beginning Of Wisdom

https://www.youtube.com/watch?v=b_gG8_z9wVo&feature=youtu.be


Biblical Series I: Introduction to the Idea of God

https://www.youtube.com/watch?v=f-wWBGo6a2w

Noter:

Bibelen: overlevet årtusinder og har haft indflydelse og motiveret kulturer og folk. Alene af den grund bør bibelen tages seriøst og ikke undervurderes.

Ritualerne og vanerne fortsætter efter vi har glemt hvorfor. Hvorfor danser vi f.eks. rundt om juletræet? Alt hvad vi gør er baseret (predicated) på vores belief system.

Hvis religionen forsvinder får vi i stedet ideologierne eller nihilismen. Se på kommunismen, nazismen, islamismen. Vi har brug for belief systems.

Nietzsche; skab din egne værdier. Jung troede ikke på det. Eksempel er nazismen og deres overmenneske.

Bibelen er kampen for at løfte os op fra dyrene.

Gud og guder er idealer og rollemodeller. Det kan løfte os op. Som musik er det svært at rationalisere det.

Skærer vi religionen fra, er vi så bare rationelle og fornuftige tænkende mennesker?

Moses prøvede at skabe fred or orden i ørkenen. Ved at iagttage sit folk, hvad virkede og hvad virkede ikke fik han en åbenbaring (epiphany, an experience of a sudden and striking realization. Generally the term is used to describe scientific breakthrough, religious or philosophical discoveries). Han leverede reglerne (de 10 bud) som han kunne se allerede virkede (som English common law, som baserer sig på tidligere "erfaringer").

Gud er et ideal gjort abstrakt, nogen gange personaliseret og legemliggjort så mennesker kan handle på idealet.

I Romerriget var kejseren guddommelig. De kristnes svar var at ingen mennesker kan være det. En fantastisk ide for at undgå tyranni. I stedet er det guddommelige universelle principper som endda kejseren eller kongen er underlagt.

Der er kun een gud for at undgå konflikt mellem flere idealer.

Religion er lederskab der skal skabe orden ud af kaos.

Bibelen er the best we managed so far. Vi skal ikke bare smide det væk.

"under" religionen er vi biologiske skabninger.

Religionen er færdselsregler. Har vi den samme religion kører vi efter de samme færdselsregler.

Desto mere nobel mål du sætter i dit liv, desto bedre liv får du.

Hvad folk tror, ikke hvad de siger, er hvad de handler.

Gud = bevidsthed = logos (ordet)

Bibelen er hyper linked som et kollektiv bevidsthed.

Hvis man skal huse det ultimative ideal, så bygger man en katedral.

Vision af fremtidens potentiale.

Det nye testamente er psykologisk sandt.

Bibelen er Shakespear, ikke videnskab.

Vi kan ikke lave en totalitet. Babylon tårnet var den første advarsel mod at ophøje noget så du forveksler det med gud. En totalitet bliver totalitært.


Biblical Series IV: Adam and Eve: Self-Consciousness, Evil, and Death

https://www.youtube.com/watch?v=Ifi5KkXig3s&t=2496s

I det gamle testamente eksperimenteres der med lande der rejser sig og falder løbende. Med det nye testamente finder man ud af at frelsen kun kan ske på individ plan. Staten kan kun opretholdes igennem individerne. (også sagt af Kirkegaard. Forklare også der er grænser for politik).

Bedrag er noget af det værste vi kan udsættes for. Makes people cynical and start acting it out.

Hvad ska vi gøre ved at vi er bevidst?

Med døden opdagede vi tiden.

Mange guder repræsentere forskellige idealer. Disse bliver nødvendigvis sat i et hiraki og det skaber monoteismen. Ellers skaber det forvirring at have for mange guder / idealer. Eller kaos.

Sacrifice is a contract with the future of human spirit. F.eks. nu læser jeg til læge, på et tidspunkt vil det gøre mig og samfundet godt. To be able to control yourself.

JBP anbefaler History of Religious Ideas af Mircea Eliade.

Selv gud havde en hvile dag.

Hvis en er umulig, bare giv dem noget mad (æblet).

Man skal forlade sine forældre og blive et med en kvinde.

Vi orientere stærkt mod vores forældre. Forbereder dig dig på livet og ægteskabet.

Det er ikke hvad der det godt for mig eller dig, men hvad der er godt for ægteskabet - som et ideal.

Maskulin og Feminin kraft.

Hvis man tror på noget 100% - ingen tvivl - er der ikke mulighed for at transcendere.

Basic plot i biblen og livet: Chaos vs. Order

Kritik af Jordan Peterson

Det er jo nærmest blasfemi af kritisere Jordan Peterson ;) Men ingen er perfekt og selv den bedste har brug for det kritiske "syrebad".

Jordan Peterson kan virke utrolig polemisk over for sine modstandere. Men måske når Jordan Peterson bedst sine modstandere ved at forstå deres baggrund. Denne spændende artikel

https://www.weekendavisen.dk/2020-2/samfund/det-kulturelle-skrig

fortæller at identitetspolitiken skyldes opløsning af familier. Den identitet og kærlig søger rodløse unge og voksne andre steder. I stedet for at kalde dem radical lefties, bør Jordan Peterson måske elske sin fjende. I stedet for at skubbe dem fra os, så mød dem hvor de er, giv dem kærlighed og flyt dem over til en ny meningsfuld identitet.